29.06.2017.

Ćufte






Danas kuvam ćufte u sosu. Na jedan uprošćen i brži način od mog dugogodišnjeg. 
U dubljem tiganju ispržim ćufte, pa ih u istom tiganju dalje kuvam u sosu od paradajza sa svim začinima i dodacima. Peršun ne štedim.

Baš jedna instant verzija, tj. ona koju najviše volim - sve skuvano u jednoj posudi.

Da napomenem, ranije sam pravila zapršku pržeći brašno i alevu papriku, pa sve zatim nalivala vodom i paradajzom... itd. 
Nije potrebno, zaista. Ali ćufte u sosu su jedan od recepata koji sam nasledila od babe, pa sam ga se dugo pridržavala takvog kakav mi je prvi put dospeo u ruke.

Recept

Za ćufte je potrebno:

500g mlevenog junećeg mesa
manja glavica sitno seckanog crnog luka
glavica belog luka, očišćena i propasirana ili sitno iseckana
1 jaje
so, biber i peršun
50ml kisele vode

ulje za prženje


Za sos je potrebno:

500g svežeg paradajza (oljušten i usitnjen) ili
paradajz pelat iz konzerve
so, peršun
ravna kašičica speltinog brašna ili
ravna kašičica mlevenog lana

Testo za ćufte napraviti od navedenih sastojaka i dobro ga rukama umesiti. 
Formirati ćuftice željene veličine.
U ugrejanom (ne dubokom) ulju ih pržiti sa svih strana oko 5 minuta. Tada u posudu s prženim ćuftama dodati pripremljen paradajz, posoliti, začiniti i kuvati još oko 20-25 minuta. Brašno ili lan dodati pri samom kraju kuvanja.

Serviram ih najradije uz kuvani pirinač, a uz krompir pire su neprevaziđene. To naravno, ako kombinujete ove vrste namirnica u ishrani.
Sve u svemi, ćufte u sosu sa nekom salatom su bile i ostale savršen obrok.



Ponekad ćufte pravim u pirinču, bez paradajza. Samo poređam u pekaču do pola pržene ćufte, rasporedim oprani pirinač preko i nalijem vodom. Začinim i pečem u rerni oko 45 minuta.
Mislim da je ovo ipak više zimska verzija zbog uključivanja rerne.









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...